Opvoedondersteuning
It takes a village to raise a child
Afrikaans gezegde
Als opvoeder wil je je kind zo fijn mogelijk laten opgroeien en zo goed mogelijk voorbereiden op een zelfstandig leven in de maatschappij. Toch valt opvoeden heel vaak niet mee.
Uitgangspunt bij opvoedingsondersteuning is voor mij dat de klachten of moeilijkheden nooit op zichzelf staan. Er zijn veel verschillende dingen van invloed op gedrag.
Als je vast zit in ingewikkelde patronen of lastig gedrag tegenkomt kan het soms onmogelijk lijken om hier verandering in de brengen. Door goed te kijken naar jullie onderlinge interacties en hoe die effect hebben op elkaar lukt dit vaak toch. Zo kan er weer meer onderlinge verbondenheid en rust ontstaan.
Ik ga er vanuit dat je zelf het beste weet wat jou daarbij kan helpen. Ik zie het als mijn rol je daar naar te helpen zoeken. Met een praktisch plan en haalbare doelen gaan we aan de slag met de dingen waar jij tegenaan loopt. Openheid, toegankelijkheid en vertrouwen zijn daarbij sleutelwoorden voor mij.
Een traject begint met een intakegesprek. In de intakefase stellen we doelen op en die leggen we vast in een toekomstplan. We bepalen samen waar we werken: bij jullie thuis of bij mij in de praktijk.
Tijdens het traject maak ik gebruik van verschillende systemische interventies zoals Een taal erbij en Geweldloos verzet om de doelen te behalen. Tussendoor plannen we evaluaties en een traject wordt afgesloten met eindgesprek.
Na een verwijzing door de huisarts of door het wijkteam van uw gemeente is ondersteuning voor gezinnen, bijvoorbeeld bij opvoeding, gratis.