Voor verwijzers
Een goede analyse is de beste interventie
Rene Meijer, het Balkon
Doen wat nodig is
Maatwerk is bij mij de standaard. Dit betekent dat ik probeer te werken op de plek en het tijdstip waarop ik nodig ben. En ik werk zo intensief als nodig. Ik probeer er voor te zorgen dat mijn caseload het toestaat om snel op- en af te schalen.
Ik voer zowel gesprekken bij mensen thuis als in mijn praktijk aan de J.J. van Deinselaan. Mijn voorkeur gaat uit naar dat laatste omdat dat de rust biedt die nodig is en omdat dit de setting creëert die uitstraalt dat ouders zelf iets komen halen. Ook heb ik daar de materialen die nodig zijn voor interventies zoals een whiteboard en ‘Een taal erbij’ poppetjes. Huisbezoeken zijn in hectische periodes soms nodig om snel tot afspraken te komen en om een compleet beeld van de situatie te krijgen. Ik maak hierin graag met ouders en betrokken hulpverlening een afweging.
Systeemtherapeutisch werker is een relatief nieuwe titel van de Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapeuten, te verkrijgen door een 2 jarige post-bachelor opleiding.
Connection before correction
Het beeld van de zorgen en krachten van het systeem creëer ik in gesprek met mensen en niet door het meer traditionele 'observeren'. Dit doe ik omdat ik geloof dat mensen zelf het beste weten waar hun verbeterpunten liggen en omdat ik veel meer mandaat krijg daaraan te werken als mensen zelf de hulpvraag stellen dan wanneer ik hen daarop ga wijzen. Dit is voor mij de basis van systemisch en oplossingsgericht denken en werken.
Ik neem daarbij natuurlijk mijn verantwoordelijkheid als het gaat om het bespreekbaar maken van onveilig gedrag, mishandeling of grensoverschrijdend(e) gedrag of uitspraken. Juist door transparantie en respect is mijn ervaring dat ik confronterend mag zijn.
Narratief en taal zijn in de systeemtheorie heel belangrijk. Ik ben mij erg bewust van wat taal kan doen. Ik probeer taal te maken die ouders herkennen en waardoor ze zich gesterkt en gesteund voelen. Mijn verslagen zien er daardoor vaak anders uit dan ouders en hulpverleners die al lang mee gaan in de jeugdhulp gewend zijn. Zo spreek ik ouders bijvoorbeeld niet aan als ‘vader’ en ‘moeder’ maar met hun voornaam. Mijn verslagen zijn op B1 niveau en daardoor leesbaar voor iedereen. Er staat zo kort en bondig mogelijk wat we samen overeengekomen zijn.
Bij scheidingen waarbij de storm maar niet gaat liggen en/of waarbij één van de ouders liever geen gezamenlijke gesprekken voert werk ik met één ouder en diens contact met de kinderen. Ik maak hierbij gebruik van de theorie rondo parallel solo ouderschap (PSO). Ik ben verbonden aan het instituut voor Parallel Solo Ouderschap en geef van daaruit ook trainingen voor professionals. Aanvragen hiervoor kunnen gedaan worden via de website van IPSO: Home - IPSO+ - Instituut voor Parallel Solo Ouderschap.
Ik werk samen met Sylvia Stoverink, zij is systeemtherapeut en gevestigd in Haaksbergen ( relatietherapie-en-gezinstherapie.nl ). Zij fungeert als mijn werkbegeleider. Ook haar inzet is maatwerk. Ze denkt altijd met mij mee met nieuwe aanmeldingen, de hypothese en het plan. Maar ze kan zo nodig ook een intensievere rol spelen.
Ik ben gecontracteerd door OZJT/Samen14. Begeleiding die ik geef valt onder 'Vaktherapie'.